Denisa Kosová a Vojtěch Král
29. 11. 2019 11:00
Přinášíme Vám rozhovor s párem českých reprezentantů v orientačním běhu, kteří dosáhli v letošní sezónně celé řady mezinárodních úspěchů. Vojtěch Král skončil v celkovém hodnocení světového poháru v orientačním běhu za rok 2019 na 5. místě a Denisa Kosová na místě 10.

Pokud byste měli čtenářům, kteří nesledují orientační běh a neznají Vás, odprezentovat svoji výkonnost, jaký svůj atletický výkon (osobní rekord) byste uvedli?
V: Mé osobáky, které stojí za zmínku, jsou asi na 1 míli – 4:07, nebo 3000m – 8:28.
D: Na dráze běhám zřídka, ale osobák na 3000m mám 10:37.

Jakým způsobem jste schopni v páru sladit své tréninky? Můžete v rámci tréninku něco odběhat spolu?
Oba: Jasně, spoustu tréninků absolvujeme spolu. Pokud jde o nějaké základní tempo není to problém, když dojde na rychlejší běh, tak samozřejmě jdeme každý svým tempem, ale často chodíme stejné tréninky. Přes zimu v tělocvičně pak při posilování máme také každý své tempo, ale na chvostu je Vojtěch.

V čem se běžecky cítíte nejsilnější (distance/typ terénu/závodu)?
V: Pokud jde o čistě běžecké závody, sedí mi vzdálenosti okolo 10 km se zvlněným profilem, protože na to jsem z OB nejvíce zvyklý.
D: Čím delší a víc terénu tím lepší.

Jaké jsou Vaše nejoblíbenější běžecké terény v Čechách, v Evropě?
Oba: Téměř všude se dá najít krásný terén na běh, ale od té doby, co bydlíme v Českém ráji, tak nepřestáváme obdivovat místní pěšiny a cesty skrz skalní města. V rámci Evropy jsme jezdili trénovat běh na ostrov Gran Canaria, takže to bychom mohli označit jako oblíbenou běžeckou destinaci. Nelze opomenout ani krásnou Skandinávii, kde se křivolaké pěšinky proplétají skrz kopečky a bažinky.

U čeho nejraději pasivně odpočíváte? Sledujete jiné sporty?
Oba: Sledujeme hlavně zimní sporty – biatlon a běžecké lyžování. Přes zbytek roku pak atletiku, ale v naší sezóně už je toho času méně, takže ten správný odpočinek si užíváme přes zimu.

Jak dlouho se spolu vydržíte nebavit o běhání?
Oba: Zřejmě neuběhne ani den, kdy by běh nebyl tématem. Rozhodně ale máme i další témata, jenže když se neustále pohybujeme mezi běžci, tak se tomu nevyhneme.

Co ze správné životosprávy je pro Vás nedůležitější - správná strava, abstinence, dostatek pravidelného spánku, něco jiného?
V: Pro mě je to kvalitní spánek a dost jídla, které by se ideálně nemělo řadit mezi junk food. Dobře funguje i pravidelné protahování a abstinence, když tréninkové objemy nabírají na velikosti.
D: Abstinence víceméně po celý rok podpořená kvalitním a dlouhým spánkem.

Poběžíte MCVV z tzv. plného tréninku, nebo před ní trochu uberete z tréninkové zátěže?
V: Už jsme začali trénovat na další sezónu, takže to spíš bude z plného tréninku bez výrazného ladění. Šance na dobrý výsledek je 50% :)
D: Trošku mě trápí koleno a tak si nejsem jistá, jak to se mnou bude.

Věříte si na nový osobák na MCVV? Berete čas na MCVV jako takový ukazatel momentální formy? Nebo tohle vůbec před závodem neřešíte?
V: Rád bych se zlepšil, když jsem běžel naposledy, bylo to po O-gala a byla velká zima, takže pocity ze závodu byly rozpačité. Prostor pro posunutí osobáku tak určitě je.
D: Určitě je to pro mě fajn srovnání, ale výsledky v závislosti na počasí se musí brát s rezervou. Pokaždé, když se účastním, tak útočím na osobák, ale ne vždy to vyjde.

Jaké máte cíle pro sezónu 2020?
V: Medaile ze sprintového MS a odběhat všechny závody tak, abych byl spokojený – tedy bez chyb.
D: Umístění v top6 na MS, ME nebo v závodu SP a zvýšení fyzické výkonnosti.

Oba jste měli velmi úspěšnou sezónu (v anketě orientační běžec roku jste se umístili na 1. a 2. místě). Motivující vás vaše úspěchy navzájem? Posouvá vás to, že máte za partnera obdobně úspěšného sportovce, který dělá stejnou disciplínu?
V: Příští rok mě Denča prý ještě nechá anketu vyhrát, ale v roce 2021 už chce vyhrát sama.
D: Motivuje, ale výsledky mužské a ženské kategorie jsou naprosto odlišná záležitost.

Vojto, letos jsi vynechal Velkou Kunratickou a o víkendu (23.11) jsi byl přihlášen na MČR v krosu, ale neběžel jsi, proč? Trápily tě nějaké zdravotní potíže nebo jsi odpočíval?
V: Velkou Kunratickou jsem vynechal z důvodu vyčerpání po dlouhé OB sezóně. Končili jsme poslední sérií SP v Číně koncem října a po návratu jsem cítil, že nemám žádnou sílu závodit. Účast na VK by byla pouze trápením. MČR v krosu jsem rozhodně běžet chtěl a cítil jsem, že by to nemusel být propadák, jenže tady přišel na řadu zásah shůry. Den před závodem jsem měl na nočním tréninku s reprezentací nepříjemný pád a další den ráno jsem sotva chodil. Běžet závod nemělo smysl. Teď už je to v pořádku, takže na MCVV už bych mohl běžet bez omezení.

Vojto, z čeho jsi měl letos na sportovním poli největší radost?
Radost mám pokaždé, když si dobře zazávodím, ale kdybych měl vybrat jeden výkon, asi to bude pro mě průlomový výsledek na klasické trati z Mistrovství světa v orientačním běhu (pozn. redakce 7. místo v tzv. královské disciplíně orientačního běhu, kde se čas vítěze pohybuje okolo 90 minut).

Deniso, měla jsi skvělou sezónu, jaký závod osobně tě nejvíc bavil? A jakého výsledku si nejvíc vážíš?
Nejcennějším výsledkem z letošního roku je 8. místo na Mistrovství světa v orientačním běhu z middlu (pozn. redakce typ tratě, na které se čas vítězky pohybuje okolo 35 minut). Nejzábavnější pak byly štafety, které doprovázelo „perfektní“ počasí.

Deniso, byly tvé letošní orienťácké výkony podloženy i nejlepší fyzickou formou za tvou kariéru?
Myslím, že v letech 2016 a na počátku 2017 jsem měla lepší formu, ale nestihla jsem ji kvůli zranění prodat, takže je to těžké posoudit.

Děkujeme za rozhovor a v neděli přejeme hodně štěstí při vytváření nových osobních rekordů.

Hlavní partneři


Partneři
Akci podporují


Copyright K.O.B. Choceň