Rozhovor s obhájcem loňského vítězství
29. 11. 2018 16:00
Přinášíme Vám rozhovor s traťovým rekordmanem, trojnásobným šampiónem a největším favoritem letošního ročníku Janem Janů, kterého v týdnu před Verandou vyzpovídal Vojta Grundman.

O víkendu jsi skončil 2. na MČR v krosu, jak moc jsi s výsledkem spokojen? Jak se ti závod líbil?
S výsledkem na MČR v přespolním běhu jsem velice spokojen. Vůbec jsem nepočítal, že bych mohl doběhnout na druhém místě, profil trati a rychlí soupeři byli proti mně. Troufám si tvrdit, že jsem stříbrnou medaili získal spíše zvolenou strategií během závodu, kluci jsou mnohem rychlejší než já a trať byla velice rychlá. Právě rychle rozběhnutý závod stál kluky dost sil, já jsem si šel od začátku své tempo, což mě vyneslo na již zmiňované krásné 2. místo.

Jak hodnotíš svoji letošní sezónu? Který závod se ti nejvíce podařil výsledkově a který závod se ti nejvíce líbil?
Z velkých závodů jsem moc rád, že se mi povedlo vybojovat na ME v běhu do vrchu 9. místo, 6. místo na Dolomitenmannu je pro mě také velký úspěch. MS v běhu do vrchu se mi naopak nepovedlo, holt tak už to chodí, každý den není posvícení, Pán Bůh zaplať za to, co se povedlo. Letošní sezónu hodnotím jako úspěšnou. Je těžké vypíchnout jeden závod, který se mi líbí nejvíce, každý závod má své. Někde je krásná příroda, někde jsou úžasní fanoušci, někde mi sedí zdejší trať, je to opravdu těžké. Ovšem závod, který mě zaujme a líbí se mi, poznáte podle toho, že tam běžím další rok znovu.

Jakou máš aktuálně formu? Můžeme očekávat atak tvého vlastního traťového rekordu na MCVV?
Vzhledem k MČR v přespolním běhu to vypadá, že formu mám, ovšem na této trati hodně záleží na počasí. Jedno je ale jisté, na startovní čáře bude velká konkurence, takže se dají očekávat rychlé časy.

Kolik toho ročně naběháš a jak dlouho jsi schopný nejdéle vydržet neběhat?
Přesně to spočítané nemám, ovšem přes 5 tisíc km ročně to určitě bude. Ono také hodně záleží na kvalitě než na kvantitě, já objemové tréninky prokládám rychlostí, což mě dost posouvá dopředu. Když neběhám a najdu si jinou aktivitu, jako je turistika nebo kolo, tak mi nevadí si od běhání chvíli odpočinout. Ovšem pokud nemám žádnou jinou aktivitu během dne, tak cítím, že mám ten den takový nevyužitý a mám problémy kolikrát večer i usnout.

U čeho si nejlépe odpočineš od běhání?
Rád jezdím na kole nebo chodím po horách, takže od běhání odpočívám u jiných pohybových aktivit.

Co je pro tebe osobně na vrcholovém běhání nejtěžší (pokud něco takového je)?
Podle mě je na vrcholovém běhání dost věcí, kterých se musí člověk vzdát nebo je omezit. Podle sebe mohu říci, že nejtěžší je najít si volný čas. Nejvíce mě mrzí, že nemám moc času, který bych moc rád trávil se svou přítelkyní. Velice jí obdivuji, že mě ve sportu pořád podporuje a dodává mi sílu.

Jak se ti daří udržovat se zdravý? Co pro to preventivně děláš?
Drobné bolístky má člověk pořád, velká zranění se mi, zaplať Pán Bůh, pořád vyhýbají. Dobrá prevence proti zranění je dostatečná regenerace, protahování a hlavně, naslouchat svému tělu.

Jaký je tvůj běžecký cíl/sen?
Můj běžecký sen? Když jsem začal běhat, snil jsem o tom, že se snad jednou stanu přeborníkem kraje. Když se mi na tuto metu podařilo dosáhnout, přál jsem si získat některou z medailí na MČR, pak jsem si říkal, že by bylo úžasné se nominovat na ME nebo MS. Teď si říkám, že by bylo neskutečné získat na reprezentační akci cennou individuální medaili. Své sny a cíle postupně posouvám výše a výše, takže když to tak vezmu, tak se ni některé běžecké cíle a sny už vyplnily :D

Díky za rozhovor a přeji rychlé nohy v neděli.

Hlavní partneři


Partneři
Akci podporují